A szervezet lúgosítása
- húgysav: elfogyasztott húsból, sejtpusztulásból
- tejsav: túlzott izom megerőltetésből
- csersav: kávéból, fekete teából
- nikotin: dohányzásból
- kénsav: sertéshúsból és visszatartott szelekből
- acetilszalicilsav: fájdalomcsillapítókból
- ecetsav: édességekből, zsiradékokból
- oxálsav: túlzott! spenót és kakaófogyasztásból
c (még az érzelmek is savasíthatnak)
- salétromsav: pácolt húsokból, és kálium-nitrát hozzáadásával készült sajtokból
Egyes lúgosító (bázikus) ételek listája:
Ezekből minél többet kell fogyasztanunk, hogy egészségekek maradjunk!
Nagyon lúgosító ételek:
nem alkoholos szója lecitin, natúr, száraz szójabab
lúgos víz, Himalája só
anyatej
tökmag
zöldségek: kelkáposzta, petrezselyem, uborka, fűfélék, csírák, szójacsíra, gyermekláncfű, tengeri zöldségek (de nem algák)
Eléggé lúgosító ételek:
limabab/holdbab, száraz fehérbab, szójagranulátum, mirelit szójabab
pirospaprika por, fokhagyma, hagyma, gyömbér, cayenne bors
cékla, zellergumó, retek, gyömbér
paradicsom, paprika, saláta, brokkoli, zöldbab, káposzta, zellerlevél, sóska, spenót(csak módjával), fokhagyma, hagyma zöldje, endívia/cikória, avokádó, okra
Enyhén lúgosító ételek:
lencse, szójaliszt, tofu
tisztított víz
a fűszerek többsége, illetve friss fűszernövények
hidegen sajtolt olajok: olívaolaj, lenmagolaj, tengeri halak olaja, ligetszép olaj, kókuszolaj, kókuszzsír, avokádó olaj, borágó olaj, tőkehalmáj-olaj
meggy, citrom, grapefruit, lime, kókus, éretlen zöld banán
hajdina,, tönkölybúza, quinoa (kinua)
kecsketej
natúr mandula
fehér- és sárgarépa, torma, karórépa
natúr magvak: köménymag, szezámmag, édeskömény, római kömény
édesítőszerek: stevia/sztevia/sztívia levelei frissen, vagy szárítva, őrölve, csepp, vagy tablettaként; cikória por a gyökér kivonatából
zöldségek: karfiol, karalábé, zöldborsó, snidling, póréhagyma, kelbimbó, spárga, cukkini, articsóka, rebarbara, vízitorma, fekete nadálytő.
gyógyteák