A szervezet lúgosítása

2016.04.07

- húgysav: elfogyasztott húsból, sejtpusztulásból
- tejsav: túlzott izom megerőltetésből
- csersav: kávéból, fekete teából
- nikotin: dohányzásból
- kénsav: sertéshúsból és visszatartott szelekből
- acetilszalicilsav: fájdalomcsillapítókból
- ecetsav: édességekből, zsiradékokból
- oxálsav: túlzott! spenót és kakaófogyasztásból
c (még az érzelmek is savasíthatnak)
- salétromsav: pácolt húsokból, és kálium-nitrát hozzáadásával készült sajtokból
Egyes lúgosító (bázikus) ételek listája:
Ezekből minél többet kell fogyasztanunk, hogy egészségekek maradjunk!

Nagyon lúgosító ételek:

• nem alkoholos szója lecitin, natúr, száraz szójabab
• lúgos víz, Himalája só
• anyatej
• tökmag
• zöldségek: kelkáposzta, petrezselyem, uborka, fűfélék, csírák, szójacsíra, gyermekláncfű, tengeri zöldségek (de nem algák)

Eléggé lúgosító ételek:

• limabab/holdbab, száraz fehérbab, szójagranulátum, mirelit szójabab
• pirospaprika por, fokhagyma, hagyma, gyömbér, cayenne bors
• cékla, zellergumó, retek, gyömbér
• paradicsom, paprika, saláta, brokkoli, zöldbab, káposzta, zellerlevél, sóska, spenót(csak módjával), fokhagyma, hagyma zöldje, endívia/cikória, avokádó, okra

Enyhén lúgosító ételek:

• lencse, szójaliszt, tofu
• tisztított víz
• a fűszerek többsége, illetve friss fűszernövények
• hidegen sajtolt olajok: olívaolaj, lenmagolaj, tengeri halak olaja, ligetszép olaj, kókuszolaj, kókuszzsír, avokádó olaj, borágó olaj, tőkehalmáj-olaj
• meggy, citrom, grapefruit, lime, kókus, éretlen zöld banán
• hajdina,, tönkölybúza, quinoa (kinua)
• kecsketej
• natúr mandula
• fehér- és sárgarépa, torma, karórépa
• natúr magvak: köménymag, szezámmag, édeskömény, római kömény
• édesítőszerek: stevia/sztevia/sztívia levelei frissen, vagy szárítva, őrölve, csepp, vagy tablettaként; cikória por a gyökér kivonatából
• zöldségek: karfiol, karalábé, zöldborsó, snidling, póréhagyma, kelbimbó, spárga, cukkini, articsóka, rebarbara, vízitorma, fekete nadálytő.
• gyógyteák